Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Izrael je demokratická země

Tímto článkem, chci reagovat na článek pana Cempera - Izrael a demokracie? Směšná představa. V něm označuje Izrael, jako vojenskou a policejní diktaturu. Rád bych se nyní pokusil, tuto představu vyvrátil.

Na začátku, chci říct, že žádný systém není spravedlivý pro všechny. Izrael má jistě mnoho chyb, je ale nutné dívat se na věci v širší souvislosti.

Politologického hlediska je Izrael toto:  Stát Izrael je svou strukturou parlamentní zastupitelská demokratická republika s pluralitním politickým systémem. Nemá psanou ústavu, politický systém Státu Izrael a jeho hlavní principy jsou ukotveny v jedenácti Základních zákonech. Hlavou státu je prezident, který je volený parlamentem na 7 let. Plní však pouze reprezentativní funkce. Zákonodárným orgánem je jednokomorový parlament - Kneset, do kterého je na 4 roky voleno 120 poslanců. Pro přepočet odevzdaných hlasů na mandáty je používán poměrný systém za využití tzv. d'Hondtovy metody. Při volbách si volitel může vybírat ze stran, nemůže však ovlivnit preferenčními hlasy pořadí jednotlivých kandidátů. Volební právo mají osoby starší 18 let.

Tudíž podle jasné definice je Izrael, strukturou svých politických institucí podobný většině evropských zemí. Těžko by diktatura, měla takto nastavený systém, jelikož by brzo zanikla.

Samozřejmě jedna věc je systém a druhá věc je, chování společnosti uvnitř toho systému. Izrael na rozdíl od označování židovský stát, není 100% židovský. Přibližně 20% Izraelců jsou arabové (vyznávají drtivé většině islám). Tato menšina má v Izraeli stejná občanská práva jako ostatní, muže zakládat svoje vlastní strany, můžou volit a být voleni, mají dokonce své vlastní náboženské soudy, řešící většinou rodinné právo. K určité skryté diskriminaci tam dochází, to v podobně složených státech není nic neobvyklého a není to nijak organizačně řízeno. Je třeba pravda, že průměrný věk žití je u arabských Izraelců je o něco nižší, něž  u židovských Izraelců, ale na druhou stranu je vyšší oproti sousedním arabským státům.  

Tady je opět vidět, že se nejedná o žádnou diktaturu, ta by totiž netolerovala žádnou opozici, obzvláště ne pokud jde o nějakou významnou menšinu. Kupříkladu Amnesty International, má jednu svojí pobočku v Izraeli. To by žádný skutečný diktátorský režim nestrpěl.

Z pohledu armády a válek, kterou Izrael vedl je to trošku složitější. Izrael od svého zniku vedl několik válek. Někdy byl Izrael napaden, jindy zase útočil on. Příčiny a důsledky byly různé. Tím, že Izrael byl uznáván širším mezinárodním prostředím, ale nebyl uznáván svými sousedy (někteří ho neuznávají dodnes), způsobovalo třenice a většinu těchto konfliktů.  Izrael je od svého vzniku až do současnosti někým ohrožován. Proto je tam, také povinná branná povinnost a pokuj jí někdo odmítá, tak se zkrátka dopouští porušení zákona a je za to potrestán. Tak je to v každém státě, kde je povinná branná povinnost. Ohledně civilních stát, ty jsou bohužel v každém válečném konfliktu. To že na straně Palestinců, jich je víc, je zapříčiněno zejména tím, že se jedná o asymetrický konflikt, kde je jedna strano o dost silnější a proto druhá používá nekonvenční metody. Bojové možnosti Hammasu jsou omezené a to také odpovídá výsledkům. Navíc Izraelská vláda investuje nemalé prostředky do ochrany svých obyvatel, případě Hammasu je spíš na opak, protože čím více bude mrtvých civilistů, tím bude větší mezinárodní tlak na Izrael.

Válka je samozřejmě špatná a obě strany se v ní dopustí nějakých křivd. V tom případě je to hlavně Izrael, kdo se je snaží minimalizovat, kdyby to byl diktátorský režim, tak je nebude nijak šetřit a bude to dělat, jako to dělal Sadám Kurdům.                                   

 

 

Autor: Martin Pešek | pátek 25.7.2014 16:43 | karma článku: 22,28 | přečteno: 717x
  • Další články autora

Martin Pešek

Fotoblog - 70.Výročí vypuknutí Nymburského povstání

Dnes proběhla v Nymburce oslava 70. Výročí Nymburského povstání. Můj fotoblog je z historické bojové operace. Akci provedl historický klub SPVH Sever 2013 a divadelní soubor Hálek. Nešlo přímo o historickou rekonstrukci, jelikož se nějaká podobná akce v Nymburce 2. května 1945 nestala, ale jelikož Německá vojska v této ukázce tvořili příslušníci 20. granátnické divize SS (1. estonská), tak je tu paralela s událostí (událost nastala po Nacistické kapitulaci), kdy několik příslušníků této divize, bylo v Nymburce po přestřelce zadrženo a popraveno.

2.5.2015 v 18:40 | Karma: 8,58 | Přečteno: 469x | Diskuse| Fotoblogy

Martin Pešek

Fotoblog z Ruzyňských kasáren

Dnes jsem se byl podívat na americkou vojenskou techniku (současnou i historickou) do Ruzyňských kasáren. Celkový můj zážitek byl výborný, tedy až na počasí. Rád bych vám nyní ukázal pár svých fotografií a poděl se tak s vámi o svůj zážitek.

31.3.2015 v 16:50 | Karma: 20,97 | Přečteno: 814x | Diskuse| Fotoblogy

Martin Pešek

Zneužití ústavy ČR propagandou

Tento článek píšu především jako reakci na článek pana Jiřího Soudeka. Ve svém článku: Vláda si nyní osobuje více práv než jí podle Ústavy a Sbírky zákonů ČR náleží!. Tvrdí, že vláda jednala nezákonně. Nyní uvedu důkazy, že tomu tak není.

20.3.2015 v 18:45 | Karma: 16,90 | Přečteno: 987x | Diskuse| Politika

Martin Pešek

Suezská krize, díl osmý: Závěr

V této práci jsem se zaměřil na to, jak lokální konflikt ovlivňuje jednotlivé aktéry. Také jsem se ve své práci pokusil nastínit události spojené s pojmem suezská krize. Celá událost ukazuje, jak menší mezinárodní rozepře měly velký vliv na vývoj vztahů v rámci bipolárního světa. Jak se ukázalo tak Velká Británie a Francie přes dobrou vojenskou přípravu neměly jasný politický plán, co udělají po invazi a nezajistily si podporu USA. Nejenže se jim nepodařilo svrhnout Násirův režim, ale ten po konfliktu ještě posílil. Izrael po konfliktu také posílil, jelikož se mu podařilo zajistit svoje hranice s Egyptem.

5.11.2014 v 15:00 | Karma: 7,77 | Přečteno: 432x | Diskuse| Politika

Martin Pešek

Suezská krize, díl sedmý: Zrod jednotek UNEF

V tomto díle píši, jak vznikli jednotky UNEF a jak ovlivnili konflikt a další fungování OSN.

4.11.2014 v 15:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 807x
Politolog a moje motto je: Nemusím s tebou vždycky souhlasit, ale přesto tě můžu mít rád a respektovat tě.

Seznam rubrik